Документальний серіал, присвячений Євгену Марчуку

Документальний серіал, присвячений Євгену Марчуку

«День» на своєму Youtube-каналі покаже документальний серіал, присвячений Євгену Марчуку.

Автором документальної стрічки «Особиста справа» виробництва АВ студії є журналіст і режисер Василь Хмелевський. Панові Василю вдалося зняти 7 серій, і була запланована принаймні ще одна. На жаль, записати основний коментар до неї не встигли через те, що життя видатного українського державника обірвалося 5 серпня цього року.

Василь Хмелевський, який має тривалий досвід співпраці із Євгеном Кириловичем, розповів редакції: «За всі ці роки всі інформаційні «пазли» про Євгена Марчука почали складатися в одну картину. Вона про те, як людина, народжена в СРСР, пройшла, м’яко кажучи, непростий шлях від співробітника одіозного КДБ до одного з найвідоміших будівничих незалежної української держави. Вона – про честь і зраду, про перемоги і поразки, про мрії, які не збулися, і уроки історії, які варто ґрунтовно засвоїти. Тож ця стрічка – спроба через біографію відомого політика, з яким пощастило певний час працювати поруч, проаналізувати ті чи інші критичні ситуації у новітній історії нашої держави, зрештою, застерегти від повторення помилок недалекого минулого».

Фільми – це розповідь, у яку вміщені інтерв’ю різних людей (як-от тільки в першій серії Левко Лук’яненко, Ірина Ратушинська тощо) і самого Євгена Кириловича. «Це історія нашої держави через призму життя видатної особистості, яке викликало дуже багато різних, часом контраверсійних питань, чуток.

Адже співставлення міфів і фактів про політичну діяльність Євгена Марчука вражає. Водночас прикметно, що Левко Лук’яненко пригадував: він відчув, що Євген Кирилович став на позицію української державності, ще улітку 1991 року, коли наша країна ще не проголосила своєї незалежності. Це також висвітлено у фільмі», – розповів Василь Хмелевський.

У семи серіях представлений період від 1991 до 2014-го року. Фільм завершується подіями Майдану 2013 року і застереженням Євгена Марчука, що в Криму можливі загрозливі події у 2014 році. Сценарій наступної частини написаний, але вона залишилася не змонтованою, тому що основного коментаря автори записати не встигли. «Ми спілкувалися з Євгеном Кириловичем, коли він був у госпіталі, він мав ще дати інтерв’ю з приводу 30-річчя відновлення Незалежності України, але не судилося, на жаль…», – говорить журналіст і режисер стрічки.

Першу серію документального фільму з унікальними архівними кадрами епізодів діяльності Євгена Марчука та новітньої історії держави редакція покаже на Youtube-каналі вже цієї п’ятниці, 27 серпня. Фільм дозволяє ще сильніше відчути, наскільки смерть Євгена Марчука є великою втратою для України.