Очікуємо зустрічі з Константинопольським патріархом - Глава УГКЦ

Очікуємо зустрічі з Константинопольським патріархом - Глава УГКЦ

11 червня 2021 року в Києві Глава УГКЦ Блаженніший Святослав узяв участь у презентації українського перекладу книги Іоана Хрисавгіса «Варфоломій: Апостольська місія. Пророче бачення», яка відбулася у резиденції митрополита Епіфанія, Предстоятеля Православної Церкви України.

У своєму слові Глава УГКЦ назвав презентацію цієї книги «глибокою і особливою подією, яка відкриває для українського суспільства особу Вселенського патріарха Варфоломія».

«Знаменно, що в цій книзі маємо свідчення про його особисті зустрічі з двома папами – Франциском та Бенедиктом XVI», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Усіх нас вразив той момент, коли Папа Франциск, особисто відвідуючи Його Святість, схилив перед ним голову і попросив благословення. Це щось більше, ніж взаємне визнання. Це особлива глибока духовна близькість, яка відкриває нові можливості для будь-якого діалогу», – переконаний Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав поділився з учасниками презентації своїм досвідом спілкування з Патріархом Варфоломієм: «Востаннє я зустрічався з ним у Ватикані, у домі Святої Марти. В мене тоді було відчуття, що це людина, сповнена енергії, яка постійно випромінює силу, волю і здатність рухати вперед церковне, громадське і міждержавне життя».

За словами Глави УГКЦ, культура зустрічі і співпраці, яка існує сьогодні між Римом і Констатинополем, є добрим прикладом необхідної відваги для побудови стосунків у Києві: «Ми повинні разом зустрічатися, співпрацювати, показувати спільні жести взаємної поваги, любові і солідарності».

Блаженніший Святослав звернув увагу й на підтримку Патріархом Варфоломієм українського народу і держави, зокрема у питаннях вшанування жертв Голодомору та захисту національного суверенітету й цілісності.

Предстоятель УГКЦ також зазначив, що презентація книги про Константинопольського Патріарха українською мовою є одним із кроків у підготуванні до візиту Його Святості до України з нагоди 30-ї річниці Незалежності.

«Цього року ми спогадуємо 20-ту річницю візиту до України святого папи Івана Павла ІІ. Тоді під час зустрічі він назвав Україну "лабораторією екуменізму". Такої самої зустрічі Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій очікує цього року з Константинопольським патріархом», – сказав він.

«Вдячність українців є тим, із чим ми будемо зустрічати Його Святість в Україні. Нехай цей візит, який готується сьогоднішньою зустріччю, буде нагодою розвивати культуру зустрічі і в нашій державі, у міжцерковному і міжрелігійному діалозі, а також послужить важливим елементом будівництва цивілізації любові і взаємної поваги і порозуміння», – додав на завершення духовний лідер українців.