СБУ відкрила понад 23 тисячі кримінальних справ щодо військової агресії Росії

СБУ відкрила понад 23 тисячі кримінальних справ щодо військової агресії Росії

Слідчі Служби безпеки України з лютого 2014 року відкрили та здійснювали розслідування понад 23 тис. кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із російською військовою агресією проти України.

Про це голова СБУ Іван Баканов повідомив під час наради керівників силових відомств, що стосувалася розкриття злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, інформує пресслужба відомства.

«СБУ системно захищає національні інтереси та безпеку України. Наразі наші підрозділи розслідують майже 2 тис. кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації та злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту», — підкреслив Іван Баканов.

За його словами, за сім останніх років завершено розслідування та направлено до суду понад 3,5 тис. кримінальних проваджень.

«З лютого 2014 року слідчі СБУ повідомили про підозру понад 6 тис. осіб, із них 261 громадянину Російської Федерації. До судів скеровано більше ніж 3,5 тис. кримінальних проваджень, а понад 1200 осіб уже визнано винними», — додав він.

Водночас Іван Баканов наголосив, що розслідування таких злочинів ускладнюється тимчасовою окупацією та бойовими діями на сході України. Це унеможливлює фізичний доступ слідчих і прокурорів до документів і осіб, які перебувають на непідконтрольних територіях.

«Належна робота українських правоохоронців щодо цих фактів зосередить зусилля Міжнародного кримінального суду на притягненні до відповідальності високопосадовців РФ і ватажків незаконно створених збройних формувань», — підкреслив очільник СБУ.

Нагадаємо, в Україні планують створити спеціалізовані підрозділи з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Про це домовились на спільній нараді та підписали відповідну постанову Генпрокурор, керівники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України й Нацполіції.