До весни кількість померлих від коронавірусу у Європі може перевищити 2 млн

До весни кількість померлих від коронавірусу у Європі може перевищити 2 млн

Про це повідомляє Associated Press .

Повідомляється, що Європейський офіс ВООЗ, розташований у Копенгагені, попереджає про можливе зростання кількості смертей. У Європі та Центральній Азії, яка також входить до сфери цього відділення ВООЗ, протягом останнього тижня спостерігалося майже 4200 смертей щодня – удвічі більше, ніж у вересні. Наразі у регіоні зафіксовано 1,5 млн смертей.

У ВООЗ відзначають три чинники, які впливають на зростання смертності. По-перше, це найбільш заразний штам «Дельта», який поширюється нині. По-друге, скасування обмежувальних заходів, таких як носіння маски та дотримання дистанції. Третім фактором є велика кількість невакцинованого населення.

Відзначається, що в тому випадку, якщо ці тенденції не зміняться, до 1 березня у Європі та Центральній Азії кількість смертей може перевищити 2 мільйони.

«Сьогодні ситуація з COVID-19 у Європі та Центральній Азії дуже серйозна. Нас чекає важка зима, але ми не повинні втрачати надію, тому що всі ми – уряди, чиновники, громадяни – можемо здійснити рішучі заходи для стабілізації пандемії», - йдеться у звіті.

Як зазначається, з часом ефективність вакцин знижується, і тому на сьогодні має бути пріоритетом щеплення бустерною дозою людей із вразливих груп. Зокрема у ВООЗ радять надавати бустерну дозу вакцини насамперед медичним працівникам та людям старше 60 років. Також в організації нагадують про важливість дотримуватися гігієни та пам’ятати про дотримання дистанції, аби зупинити поширення вірусу.