Оборонний союз США, Британії та Австралії став неприємною несподіванкою для ЄС

Оборонний союз США, Британії та Австралії став неприємною несподіванкою для ЄС

Про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Нью-Йорку заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Оборонний союз (AUKUS), про створення якого оголосили США, Британія та Австралія став несподіванкою для Євросоюзу, при цьому відсутність будь-яких попередніх консультацій з європейськими партнерами викликає велике розчарування серед країн ЄС.

«Міністри обговорили… альянс між Сполученими Штатами, Великою Британією і Австралією. Оборонний альянс між цими трьома країнами був оголошений минулого тижня, в той самий день, за збігом, коли ми презентували нашу Індо-Тихоокеанську стратегію. Зрозуміло, ми були дуже здивовані цим оголошенням, яке з’явилося водночас із несподіваним скасуванням контракту на постачання підводних човнів між урядами Франції і Австралії. Міністри обговорили це сьогодні, і оцінили як велике розчарування. Це оголошення йде всупереч заклику до глибшої співпраці між Європейським Союзом і Індо-Тихоокеанським регіоном», - заявив високий представник ЄС.

Він зауважив, що перед неформальною зустріччю європейських міністрів мав переговори із колегою з Австралії, міністром закордонних справ Меріс Енн Пейн, зустріч з якою була запланована задовго до оголошення про скасування контракту між Австралією і Францією.

«Я запитав про причини відсутності попередніх консультацій по AUKUS та висловив жаль, що цей альянс виключає європейських партнерів, які мають потужну присутність у Тихоокеанському регіоні, наприклад, як у випадку із Францією. Я наголосив на тому факті, що поточні виклики для стабільності регіону вимагають більше співробітництва та координації між партнерами із схожими переконаннями. Зрозуміло, що Австралія, Велика Британія та Сполучені Штати є такими партнерами для Європейського Союзу», - наголосив Жозеп Боррель.

Він підкреслив, що ситуація в регіоні вимагає від всіх партнерів більше співробітництва і координації, але менше фрагментації зусиль. Саме це є необхідним для забезпечення стабільної та мирної обстановки у Індо-Тихоокеанському регіоні. Виходячи з цього, за словами високого представника, ЄС продовжить імплементацію власної Індо-Тихоокеанської стратегії.