30 років тому в Москві закінчився триденний Серпневий путч

30 років тому в Москві закінчився триденний Серпневий путч

Цього дня, 1991 року, в Москві закінчився триденний Серпневий путч, що стало поштовхом для остаточного розпаду Радянського Союзу. Тодішній президент СРСР Горбачов оголосив про узгодження тексту і термінів підписання нового Союзного договору тодішніми союзними республіками.

Ця ідея багатьом партноменклатурникам відверто не подобалася. Саме тому, скориставшись літнім відпочинком Михайла Горбачова у його кримській резиденції у Форосі, вищі керівники СРСР – віце-президент Янаєв, прем’єр-міністр Павлов, голова КДБ Крючков, міністр внутрішніх справ Пуго та міністр оборони Язов – створивши антиконституційний Державний комітет з надзвичайного стану (російська абревіатура – ГКЧП) й оголосивши про усунення Горбачова від влади, 19 серпня 1991 року здійснили спробу встановлення в країні військово-диктаторського режиму.

Але ніхто з них не розраховував на масовий опір москвичів, які згуртувалися навколо «Білого дому». Введені в Москву війська теж, зрештою, перейшли на бік народу (щоправда, у зіткненнях з військами загинуло троє людей). 21 серпня з заколотом було покінчено, Горбачова привезли літаком до Москви, але реальної влади в нього вже не залишилося.

У Києві цього дня на площі Жовтневої Революції (нині Майдан Незалежності) відбувся велелюдний мітинг. Внаслідок цих подій керівництво КПУ було повністю деморалізовано, тоді як провідники національно-демократичних сил слушно вирішили, що кращої нагоди для проголошення незалежності України може і не бути.

24 серпня на позачерговій сесії Верховної Ради було ухвалено Акт проголошення незалежності України.