Україна святкує День Незалежності

Україна святкує День Незалежності

У вівторок, 24 серпня, Україна відзначає 30-ту річницю проголошення Незалежності.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

До своєї незалежності Україна йшла довгим шляхом. У XIX - на початку XX ст. зароджується і розвивається український національний рух, який привів до Української революції 1917-1921 pр. та відродження української державності. Формується Центральна Рада, яка своїм ІІІ Універсалом проголошує про створення Української Народної Республіки, а IV Універсалом оголошує незалежність УНР. У 1919 році Акт Злуки засвідчив соборність українських земель. Однак УНР, як держава, проіснувала не довго. Український народ втратив шанс мати власну державу до кінця ХХ ст.

Після серпневого путчу в Москві, 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради республіки проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

Цього року в межах відзначення 30-річчя незалежності України відбуваються святкові заходи по всій країні, які розпочалися 22 серпня і триватимуть до 24 серпня. Всі вони об’єднані гаслом "Ти у мене єдина". Так, 24 серпня на центральній вулиці столиці відбудеться святковий парад Збройних сил України, що символізуватиме силу нашої незалежності.

Крім військового параду з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня відбудуться два концерти – італійського оперного співака Андреа Бочеллі та на НСК "Олімпійський".

Міністерство культури та інформаційної політики створило Цифрову мапу подій до Дня незалежності України, що відображає заходи, які можна відвідати до 30-річчя незалежності у Києві та інших містах.