Третій ролик проєкту «Український Південь» - про ранню історію Одеси

Український інститут національної пам’яті презентував третій ролик, який вийшов у межах проєкту краєзнавчих лекцій «Український Південь».

Нагадаємо, що перші два ролики, які покликані деконструювати історичні міфи про заселення південної України, розповідали про історію степової України, а також переселення мазепинських козаків у південні регіони країни, зокрема Одещину. В них на підставі історичних фактів розповідається про ключову роль в освоєнні цих територій саме українцями. Третій ролик проєкту «Український Південь» висвітлює ранню історію Одеси та наочно спростовує імперські міфи щодо віку міста.

– Попри те, що пів Одеси знає місцеві визначні місця, що мають вік значно старший за «катерининську» версію заснування міста – багато є й таких, хто досі сумнівається, – розповідає начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП, ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк. – Мовляв, прийшла російська імператриця Катерина II до місця, де чисте поле з’єднується з Чорним морем, тупнула чобітком і наказала «бути тут місту!» і росіяни побудували Одесу. Втім, як же ж бути з Хаджибейським замком, що штурмували українські козаки? Як бути з козацькими хуторами та селами, що складали тоді передмістя Хаджибея? Як зрештою бути з наявним портом, про що писала у своєму рескрипті вже згадана Катерина II? Саме про ці історичні факти розповідається у третьому ролику, – наголосив Сергій Гуцалюк.