Маск зізнався, що хотів продати Tesla компанії Apple

Маск зізнався, що хотів продати Tesla компанії Apple

У вівторок Ілон Маск у твіттері написав, що у найгірший час компанії Tesla він хотів продати її Apple, однак генеральний директор Тім Кук навіть не захотів зустрітися з ним. 

Маск написав це у твіті 22 грудня:

У найтемніший час програми “Модель 3” я зв’язався з Тімом Куком, щоб обговорити можливість продажу компанії за 1/10 її сьогоднішньої вартості. Він відмовився навіть зустрітись”.

Це було незвичне откровення від Маска про те, що він колись був готовий віддати контроль над компанією, яку він створив, і яка зараз заробляє більше, ніж дев’ять найпотужніших автовиробників разом. У жодних фінансових звітах Tesla ніколи не натякала на можливість продажу. 

У 2018 році Маск публічно заявив, що “автобізнес - це пекло”. Він спав на фабриці, намагаючись вирішити проблеми із запуском у масове виробництво їхнього електрокару Модель 3. Він також зазначив, що одного разу Tesla була “за місяць від банкрутства” (під час роботи над Модель 3, знову ж таки), про що в жодному фінансовому звіті також ніколи не йшлося. 

Tesla й Apple завжди змагалися за талановитих працівників як в Силіконовій Долині, так і за її межами. У 2015 Маск назвав Apple “кладовищем Tesla”. “Якщо ви не виробляєте чогось у Tesla, ви йдете працювати до Apple”. У липні 2018 Apple перекупив у Tesla головного інженера Дага Філда, який раніше пішов до Tesla з Apple. Він був одним із багатьох працівників, які покинули Tesla заради Apple.

Представники Tesla так прокоментували втрату багатьох цінних кадрів: “Tesla - це складніший шлях. Ми маємо у сто разів менше фінансів, ніж Apple, тому, звісно, вони запропонують кращу платню. Ми б’ємося з потужними автовиробниками, які виробляють в десятки разів більше автівок, ніж ми здатні. Це надзвичайно важка робота, яку не всі витримають”. 

Apple ніколи раніше не заявляв про плани створювати власні автівки, але Кук зазначив, що вони розробляють “автономні системи”, які можна буде використати у автоматичному керуванні автомобілями. 

Однак у понеділок Apple раптово озвучили план  випустити власний електрокар з автопілотом у 2024 році. Ілон Маск у своєму твіттері прокоментував це так: “Якщо це правда, то це дуже дивно”. 

Джерело: CNBC "Elon Musk says he once considered selling Tesla to Apple, Tim Cook didn’t want to take a meeting " Автор: Лара Колодні