У найближчому майбутньому Китай стане домінуючою економікою світу

У найближчому майбутньому Китай стане домінуючою економікою світу

Китай посяде місце США як країна з найпотужнішою економікою у світу до 2028 року - на п’ять років швидше, ніж попередньо прогнозували.

Такий висновок зробив британський Центр економічних та бізнес досліджень (ЦЕБД). У Центрі зазначили, що Китай “майстерно” впорався з наслідками пандемії, і це дозволить їм рости швидшими темпами, ніж Європа і США. 

Тим часом Індія стане третьою економікою світу до 2030 року. 

Хоча Китай першим потрапив під удар коронавірусу, швидкі й надзвичайно суворі заходи уряду дозволили Китаю уникнути масових локдаунів, які паралізували країни Європи. У результаті, на відміну від інших економік світу, китайська економіка зросла на 2%.

Для порівняння США дуже сильно постраждали від пандемії. 330 тисяч людей померло і щонайменше 18,5 млн - захворіло.  Розбрат в уряді через необхідність затвердити економічне стимулювання населення може лишити 14 млн американців без роботи вже на початку 2021 року.

“Тривалий час всеохоплюючою темою світової економіки був економічний конфлікт між США та Китаєм, - зазначають у ЦЕБД. - Пандемія Covid-19 та економічна криза, яка її супроводжувала, перехилили баланс на користь Китаю.”

У доповіді сказано, що у період відновлення після пандемії економіка США зросте на 1,9% в період з 2022 до 2024 року, а потім впаде до темпу в 1,6%.

Китайська економіка зростатиме на 5,7% до 2025 року і на 4,5% з 2026 до 2030-го року. 

Китайська доля у світовій економіці зросла від 3,6% у 2000 році до 17,8% на сьогодні, і до 2023 року економіка Китаю стане “надприбутковою”.

Китайська економіка міцнішає не лише через грамотне вирішення ситуації з коронавірусом, але й за рахунок агресивного регулювання роботи сфер прогресивного виробництва товарів, говорить директор ЦЕБД Дуглас Маквілліамс.

“Вони намагаються здобути централізований контроль на одному рівні, але лишити вільним ринок на інших. І саме вільний ринок дозволяє їм швидко захоплювати технологічні сфери”.

Однак середньостатистичний китаєць лишиться в рази біднішим за американця чи європейця через надзвичайно чисельне населення країни. 

Джерело: ВВС. Chinese economy to overtake US 'by 2028' due to Covid