Втрати України через тимчасову окупацію Криму - $ 135 млрд

Втрати України через тимчасову окупацію Криму -  $ 135 млрд

Економічні втрати від тимчасової окупації Російською Федерацією Кримського півострову склали $135 млрд, або близько 75% ВВП України у 2013 році.

До таких висновків дійшли в дослідженні Центру економічної стратегії, зробленому на замовлення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим і за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Зазначається, що оцінка втрат необхідна, щоб компенсувати їх через міжнародні суди, зобов’язавши Російську Федерацію виплатити відповідну суму компенсації або заарештувавши активи суб’єктів, причетних до окупації, в Україні або за кордоном.

«Це перша комплексна оцінка втрат України від тимчасової окупації РФ Кримського півострову, хоча ще у 2016 році за результатами парламентських слухань Верховна Рада рекомендувала Кабінету Міністрів розробити методики визначення збитків», — говорить Дмитро Горюнов, старший економіст Центру економічної стратегії. Первинна оцінка, що була зроблена Мінюстом в 2014 році та враховувала не всі фактори, становила $106 млрд.

Центр підкреслює, що 135 млрд доларів – це прямі втрати активів, в які входить вартість землі на Кримському півострові (3 млрд доларів) і доведених покладів корисних копалин (52,3 млрд доларів) у вигляді, зокрема, природного газу і сирої нафти, втрати житлової нерухомості населенням (42,7 млрд доларів), втрати приватних компаній (18,4 млрд доларів) і банків (2,7 млрд доларів), втрати держави (14 млрд доларів) і місцевих громад (1,7 млрд доларів).

В оцінку Центру економічної стратегії не включені макроекономічні наслідки тимчасової окупації Кримського півострова, оскільки їх неможливо відокремити від впливу загального комплексу агресивних дій Росії щодо України.

Центр зазначає, що це тільки мінімальна доведена оцінка економічних втрат України.

Серед корисних копалин в Криму найбільшу цінність представляють енергетичні. Через окупацію Криму Україна втратила близько 4,5% від своєї загальної площі, що відповідає 27 тис. км, або 2,7 млн га.  Але не всю цю площу можна оцінити в грошових метриках. Зокрема, 20% площі займають гори, ще 8% — водойми. За методикою дослідження ЦЕС, ціна землі сільськогосподарського призначення в Криму може бути оцінена у $4 тис. за гектар, а загальна вартість 755 тис. га посівних площ становить близько $3 млрд.

Українці могли втратити майже 935 тисяч квартир, що дорівнює 49 млн квадратних метрів. До тимчасової окупації півострова середня вартість квадратного метра житла становила еквівалент $873. Отже загальна ринкова вартість кримського житла на той момент сягала майже $43 млрд. З того часу ціни на житло виросли. Протягом першого року після окупації, в доларовому вимірі житло подорожчало на 50%, а протягом наступним п’яти років ще на 12%.

Приватні власники активів в Криму, яких налічувалося 20 тис. підприємств, втратили активи на суму $18,488 млрд. Активи державних компаній, які були зареєстровані безпосередньо в Криму до тимчасової окупації, станом на початок 2014 року становили $2,7 млрд. Серед найбільших — енергетичні компанії Чорноморнафтогаз та Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами, об’єкти транспортної інфраструктури (морські торговельні та рибні  порти). Особливістю регіону є наявність також великих державних оздоровчих закладів та аграрних/харчових підприємств (наприклад, державними були «Масандра», «Новий світ», «Магарач», а також Сімферопольський та Севастопольський винні заводи).