Команда зі Львова гратиме у вищій лізі Польщі

Команда зі Львова гратиме у вищій лізі Польщі

Уперше в історії польського спорту у вищій волейбольній лізі («екстракласі») Польщі гратиме українська команда зі Львова - «Барком-Кажани»

Це історичне рішення в польському спорті. Влада Польської ліги волейболу (PLS) запропонувала, аби у сезоні 2022/23 у чемпіонаті «ПлюсЛіґа» (PlusLiga) грав найсильніший український волейбольний клуб зі Львова «Барком-Кажани».

Як читаємо на шпальтах видання «Przegląd Sportowy», рік тому команди зі Львова («Барком-Кажани») та з Берліна хотіли приєднатися до польської волейбольної ліги, однак німці самі тоді відмовилися, а українці не отримали «зеленого світла» від Польщі.

Однак цього разу, як читаємо у газеті, президенти польських клубів «ПлюсЛіґи» проголосували за те, аби сезон 2022/23 був розширений та інтернаціоналізований. Це історична подія у польському спорті, бо на найвищому рівні у жодній лізі не змагаються іноземні команди.

«Це насправді добра ідея. У Польщі живе приблизно два мільйони українців і багато з них може з’явитися на трибунах польських залів. Для польських фірм, у свою чергу, це може бути шанс на відкриття нових ринків. Польський волейбол багато років встановлює нові стандарти, і я радий, що ми першими створимо теж міжнародну лігу», - говорить у коментарі виданню президент Польської ліги волейболу Артур Попко.

Як читаємо, ніколи раніше у 21-річній професійній історії «ПлюсЛіґи» у боротьбі за чемпіонство Польщі не брала участі команда з-за меж Польщі, хоча декілька разів відповідні запити надходили раніше, в основному, від клубів з Чехії та Словаччини, а востаннє також з Берліна.

Натомість команда зі Львова, як нагадує «Przegląd Sportowy», за чемпіонський титул Польщі вже змагалася, звісно, у міжвоєнні роки, коли Львів входив до складу Польщі. У 1939 році «Сокіл» виграв чемпіонат Польщі, а в 1929 та 1937 роках команди зі Львова здобували бронзові медалі крайових змагань.

Наразі невідомо за якою формулою команда зі Львова буде грати у PlusLiga. Наразі, за словами Артура Попка, відбувається правова та організаційна підготовка участі «Кажанів» у польській лізі.

Однак, як зауважує видання, ще однією проблемою є відстань та питання перетину польсько-українського кордону. Зі Львова до Ґданська - понад 800 кілометрів, до Ольштина та Сувалок – понад 600, до Ниси - майже 600. «В Україну ми літатимемо літаками, до Ряшева ми теж іноді літаємо. За рік летовища вже будуть працювати нормально. Відстань - це не проблема», - переконує президент ґданського волейбольного клубу «Trefl» Даріуш Ґадомський.

Отож вже за рік «Барком-Кажани» може дебютувати в польській волейбольній «екстракласі», якщо будуть виконані усі правові та організаційні вимоги.

«Ми довго намагалися приєднатися до польської вищої ліги PlusLiga і запевняю, що ми готові до цього як спортивно, так й організаційно», - каже президент «Баркому-Кажанів» Олег Баран в інтерв’ю виданню «Przegląd Sportowy». «Ми розуміємо, що наша участь буде більше на правах гостя, бо ми не маємо статусу польської команди і не будемо боротися за титул чемпіона країни. Тим не менш, для нас це буде визнанням, а також великою справою з погляду питань маркетингу», - говорить він.

«Львів завжди був близький серцям поляків і все більше українців вирішує жити у Польщі. Може виявитися, що коли наша команда прийде на матч до Ґданська, то на трибунах буде більше осіб уболівати за нас», - оптимістично зауважує він.

За словами Барана, гра в «ПлюсЛізі» означатиме теж більше вливання грошей, що дозволить знайти спонсорів для «Кажанів». А що зі складом? «Рівень PlusLiga не є нам чужим, бо ми часто змагаємося із польськими клубами, а безперервна конкуренція і тиск буде для нас новим викликом. Ми дискутували із тренером, скільки гравців треба отримати, аби показати себе з доброго боку у PlusLiga. Нас не цікавить місце внизу таблиці, ми будемо хороброю командою, що створюватиме щоразу видовище на високому рівні», - запевняє Олег Баран.

Джерело Польське Радіо