Крижане сяйво китайського Харбіна

Previous Next

У китайському місті Харбін триває фестиваль крижаних скульптур, який щороку  заворожує відвідувачів. Аби створити цю крижану казку, митцям та їхнім помічникам довелося серйозно попрацювати не один тиждень.

Щороку в Харбіні, що на північному сході Китаю, заново постає ціле місто із криги та снігу. Традиційно фестиваль крижаних скульптур відкривається 5 січня і триває цілий місяць. Звісно, якщо дозволяють погодні умови.

У такій формі фестиваль у Харбіні відбувається, починаючи від 1985 року. Зведення крижаних скульптур має в регіоні, однак, давню традицію, яка своїм корінням сягає ще в часи династії Цін (1636 - 1912).

Крижані блоки для скульптур та будівель вирізають за допомогою бензопил із крижаного покрову річки Сунгарі, яка тече через Харбін. Можна не хвилюватися, що річка не замерзне й митці залишаться без будматеріалу для своїх творінь. Узимку температура в Харбіні вночі опускається до мінус 40 градусів Цельсія. Мінус 10 вдень - це вже вважається тепло.

Для того, аби величезні конструкції з льоду не розвалилися, крижані цеглини мають добре пасувати одна до одної. Замість цементного розчину використовується звичайнісінька вода. Важливо, аби вода заповнила всі - навіть найдрібніші - щілини між блоками.

Дракон вважається чи не найголовнішим символом Китаю. Але цей дракон дихає не вогнем, а хіба що крижаним холодом. На загальній площі, що перевищує 80 футбольних майданчиків, відвідувачі знайдуть чимало цікавого, пов'язаного з історією та культурою Піднебесної.

Коли заходить сонце, крижані скульптури занурюються у різнокольорове море вогнів. Щонайпізніше в цей момент втрачаєш зв'язок із реальністю. Складається враження, що переносишся у чудернацький світ фентезі.

Майстрам у Харбіні, здається, все під силу. У їхніх крижаних спорудах можна знайти віддзеркалення архітектурних стилів з усього світу. Деякі скульптури сягають 50 метрів заввишки.

Новорічні феєрверки вже відгриміли в усьому світі - хоча і в обмеженому обсязі. За китайським календарем Новий рік цього разу настане 12 лютого. Символ 2021 року - білий металевий бик. У час між Новим роком за грегоріанським календарем і китайським Новим роком чимало жителів Піднебесної залюбки подорожують. Відвідування фестивалю крижаних скульптур у Харбіні є для багатьох новорічною традицією.

Автор: Фрідель Таубе

Джерело DW