Штучна VS справжня: яку ялинку обрати?

Штучна VS справжня: яку ялинку обрати?

Щороку перед новорічними святами постає вибір, яке новорічне дерево обрати. З одного боку, не хочеться вирубувати ліс, але й нести в домівку купу пластику теж не надто екологічно. Може обрати ялинку в горщику або зробити з підручних матеріалів? Однозначного правильного вибору тут немає. Та все ж спробуємо розібратися в перевагах і недоліках кожного варіанту. 

Штучна VS справжня

Вкорінилася думка, що штучна ялинка має менший вплив на довкілля, адже тоді не потрібно знищувати ліси. Насправді, така позиція дещо застаріла. В Україні в середньому одночасно зростає близько 18 мільйонів хвойних дерев віком від 1 до 10 років. Стільки часу потрібно, щоб виростити ялинку висотою в півтора метра. На місці вирубаних дерев висаджують нові. Контролює цей процес Держлісагентство. Дерева продаються на ялинкових базарах або в лісових угіддях, де їх вирубують лише "під покупця".

Щодо впливу на довкілля, то старе дерево, яке перегниває в лісі, стає добривом для майбутніх рослин, але якщо новорічне дерево після свят опиниться на звалищі, воно виділить в атмосферу 16 кг парникових газів - стільки ж виділяється за 160 км подорожі на автівці. Тобто ялинка буде розкладатися та виділятиме метан, парниковий ефект від якого у 25 разів сильніший, ніж від вуглекислого газу. Це підвищуватиме рівень нагрівання планети. Порівняно зі справжнім деревом, шкода навколишньому середовищу від придбання штучної ялинки буде меншою, але так буде лише якщо ви плануєте використовувати її 10-20 років. Компанія WAP Sustainability Consulting зробила висновок, що “одна справжня ялинка створює менший вплив на довкілля, ніж одна штучна ялинка”. Однак штучна може мати менший негативний вплив на навколишнє середовище, якщо замовник зберігає її впродовж десяти років або довше.

Обидва види ялинок можуть викликати алергічні реакції у людей. Справжні ялинки можуть викликати синдром різдвяного дерева, або синдром ялинки. За словами доктора Даніеля Цічі, терапевта та медичного консультанта в Doctor 4 U, синдром різдвяної ялинки - це алергія, викликана ростом цвілі і пилком, які є на справжніх ялинках. Штучні ялинки, виготовлені з пластику низької якості, також можуть бути подразником. Щоправда, обидва випадки трапляються дуже рідко. Зазвичай люди добре переносять присутність новорічних дерев у домівках.

Ялинка у горщику 

Якщо ні штучна, ні справжня ялинка вас не влаштовують, ви можете обрати дерево, яке продають з кореневою системою в горщиках. Проте за словами експертів, ялинка в горщику – це реальний варіант для тих людей, які живуть за містом, адже в місті після кімнатних умов дереву буде дуже важко прижитися на присадибній ділянці. Є й ще одна проблема. Вона полягає в тому, що дерева потрібно правильно пересадити в горщик, не пошкодивши кореневу систему.

Хендмейд ялинка

І наостанок, ялинку можна зробити самостійно з елементів декору. Зараз є безліч лайфхаків у мережі, як зробити екоялинку з книг, дерева, ниток, паперу тощо. Це буде 100 % гарним і дружнім до довкілля рішенням.

Додамо, якщо ви зупинилися на купівлі справжньої ялинки, продавці мають видати вам квитанцію, а за потреби надати дозвільні документи на вирубку та перевезення дерев. Дерева повинні бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надають індивідуальний номер, зазначений на штрих-коді. Ці дані вносять до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірити їх можна на спеціальному сайті open.ukrforest.com або за допомогою додатку yalynka.info на Android. Якщо там немає інформації про вашу ялинку, найімовірніше, її вирубали незаконно.