Пролетить, як фанера над Парижем

Макрон і Зеленський

У п'ятницю, 16 квітня, Володимир Зеленський вилетить до Парижа на офіційну зустріч із Президентом Франції Емануелем Макроном.  Президенти двох країн зустрінуться під час робочого обіду в Єлисейському палаці.

Минулого тижня посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що двома найбільшими темами президентського порядку денного буде нарощування військової присутності РФ та статус українських реформ, зокрема, створення незалежної та надійної судової влади.

"Президенти сфокусуються на ситуації на Донбасі та щодо скупчення російських військ на кордонах України", – зазначила речниця Зеленського в офіційній заяві.

Гра Путіна

Путінське брязкання зброєю вдалося. Міжнародна спільнота занепокоєно спостерігає за загостренням безпекової ситуації на кордоні з Росією.Через зосередження російських військ поблизу кордону з Україною Вашингтон, Париж, Лондон, Брюссель та Берлін вимагають від Москви пояснень та деескалації напруженої ситуації.

Тим часом Міністерство закордонних справ Росії звинувачує НАТО в підбурюванні Києва до продовження конфлікту на Донбасі.

Цинічний і впевнений у своїй безкарності Путін ставить за мету довести безпорадність демократичних принципів цивілізованого світу, слабкість ЄС і трансатлантичного Альянсу проти грубої сили варвара-завойовника.

Путін цілиться не в Україну, він погрожує знищити затишний і комфортний демократичний світ.

Обід по-французьки. Меню

Макрон, очевидно, схилятиме Зеленського до умиротворення, компромісів з Москвою і чергових поступок для врегулювання ескалації на Донбасі.  Костянтин Єлісєєв, заступник Міністра закордонних справ України (2007-2010), переконаний, що Макрон говоритиме зі Зеленським "французьким діалектом Путіна".

Єлісєєв наголошує, що і Париж, і Берлін розуміють, що йдеться не так про безпеку України, як про Францію і Німеччину. "Там банально бояться російських гібридних впливів, які будуть задіяні у виборчих кампаніях, але які можна і зупинити в обмін на “український прогрес”. А також в обмін на завершення Північного потоку 2, яке також планується на цю осінь", - пише дипломат у своєму Телеграмі.

Відтак, "друг Макрон", за обіцянку відвідати нарешті Київ чи взяти участь у саміті Кримської платформи, протискатиме французькі інтереси з огляду на його домовленості з Путіном.

"...Щира порада від “друга Макрона” буде витончено приправлена соусом небезпеки війни, яка звісно ж ані Україні, ані нікому в світі не потрібна. І, безперечно, кому як не Парижу, цинічно нагадувати Зеленському про «помилку Саакашвілі 2008 року», – переконаний Єлісєєв.

Побачимо, з чим повернеться Зеленський з Парижу, але в цих дипломатичних перемовинах вірогідність того, що він пролетить над ним, як фанера, більш, ніж ймовірна.