«Путін має абсолютно порожні кишені, йому нічого запропонувати Байдену»

«Путін має абсолютно порожні кишені, йому нічого запропонувати Байдену»

У східноєвропейській пресі видно побоювання, що жертвою можливої домовленості Байдена з Путіним стануть інтереси українців та прозахідно налаштованої частини білорусів. За словами українських ЗМІ, зустріч Байден-Путін у Женеві може виявитися для Києва «страшним сном» про «прагматичний та суворий» світ, у якому інтересами України буде оплачена домовленість США із Кремлем, пише на шпальтах «Dziennik Gazeta Prawna» Міхал Потоцький.

Як звертає увагу польський журналіст, серед держав регіону найбільше місця для зустрічі президентів Байдена та Путіна присвячують українські мас-медіа. У місцевій оптиці розчарування відмовою Сполученими Штатами від наступних санкцій проти проекту Nord Stream 2 поєднується із надіями, що американський лідер не забуде про українські інтереси, передусім, щодо заспокоєння агресивних намірів Росії та питання Nord Stream 2.

Водночас Анджей Ломановський на шпальтах «Rzeczpospolita» стверджує, що ніхто не знає, чи і що російський лідер може запропонувати Байдену у Женеві. «Путін має абсолютно порожні кишені щодо політичних пропозицій. Він не має що викласти на стіл перемовин, хіба що за винятком кількох десятків чергових ядерних боєговолок», - говорить у коментарі виданню російський експерт Дмітрій Орєшкін. При цьому, як читаємо, жодних поступок на користь Росії, або початку політичного розслаблення очікувати від цієї зустрічі не слід.

«Гадаю, що особливих ілюзій щодо результатів зустрічі не має ані американська, ані російська сторона. Для Кремля дуже важливий сам її факт і демонстрація Росії державою, яка на рівних може розмовляти із Сполученими Штатами. А все решта – це просто пропаганда», - говорить московський політолог Ніколай Пєтров. Кремлю дуже потрібне таке визнання у зв’язку із вересневими парламентськими виборами, у яких його партія «Єдіная Расія» буде мати великі проблеми, адже її підтримка серед росіян зменшується.

Крім того, Путін постійно намагається переламати міжнародну ізоляцію, у якій опинилася Росія після агресії в Україні. «За Байденом стоять союзники з НАТО. (…) А де є союзники Путіна? Він - сам» ,- вказує Орєшкін.

«Dziennik Gazeta Prawna», «Rzeczpospolita»/Т.А.