Путінська пропаганда на сторінках німецького видання Die Zeit

Путінська пропаганда на сторінках німецького видання Die Zeit

Путін скористався нагодою 80 річниці початку війни гітлерівської Німеччини зі сталінським Радянським Союзом, щоб вчергове виправдати теперішню війну Москви проти України і намагання Росії силою змінити українські кордони.

У статті, надрукованій 22 червня в німецькій газеті Die Zeit , Путін називає протести в Україні 2014 року проти президента Віктора Януковича і його втечу в Росію «антиконституційним збройним переворотом».

Він безпідставно стверджує, що «США організували переворот, а країни Європи його безвільно підтримали».

Захоплення російськими військами українського Кримського півострова і анексію території, яку міжнародні спільнота засудила й не визнала, російський керівник називає «виходом Криму» зі складу України.

У статті він не згадує про очолювані і підтримувані Росією бойові дії на Донбасі, які відбувається вже довше, ніж тривала Друга Світова війна, а лише пише про те, що він називає «розколом» в Україні.

Найбільше місця Путін відвів для виправдання своєї політики в умовах, що за його словами, «протистояння» у Європі, викликаного розширенням НАТО.

Назвавши Північноатлантичний альянс «залишком холодної війни», російський керівник переконує, що саме цей оборонний союз зашкодив «культурному і цивілізаційному» єднанню європейського континенту за участю Росії.

На думку Путіна долучення до НАТО країн східної Європи спричинило те, що він називає «зростанням взаємної недовіри» на континенті, хоча не уточнює, хто кому не довіряє.

Натомість Путін повторює твердження, неодноразово спростовані на Заході, буцімто Москві «обіцяли», що в НАТО не прийматимуть нових членів.

Збільшення Альянсу Путін вважає не результатом бажання тих країн, а наслідком, як він стверджує, «ультиматуму».

Російський президент завершує статтю твердженням, що Росія виступає за партнерство з Європою для континентальної безпеки.

Він пропонує, що всі «повинні визнати» те, що він називає «вантажем минулих помилок» заради «процвітання Європи і світу».

Джерело Die Zeit  Offen sein, trotz der Vergangenheit