Rzeczpospolita: Україна готова відбити російські атаки

Rzeczpospolita: Україна готова відбити російські атаки

«Ворог прямо біля воріт», - це видання «Rzeczpospolita» пише про концентрацію російської армії на кордоні, яка в будь-який момент може перетворитися на атаку.

«У Донецьку, підконтрольному російським сепаратистам, мішки з піском почали розміщувати перед адміністративними будівлями та укріплювати ними вікна. Місцевим лікарням було наказано звільнити 60% ліжок. Мешканці впевнені, що будуть бої з українською армією, і це відбудеться найближчим часом.

Українські військові також спостерігають за ознаками майбутнього зіткнення. «Найпевнішими сигналами є: евакуація сімей (чиновники адміністрації сепаратистів - ред.) і поява (російських) військових кореспондентів», - пише один із них у Facebook.

Група журналістів з Москви прибула до Донецька на початку тижня, а евакуація сімей тривала з кінця минулого. У свою чергу ОБСЄ поскаржилася, що кількість інцидентів на передовій втричі перевищує рівень, що був наприкінці минулого року. Одночасно у районах, контрольованих сепаратистами, перевіряється стан протиповітряних схронів.  

Все має бути готовим до 21 квітня. Цього  дня президент РФ Путін виступить з промовою перед Федеральним зборами Росії. На думку експертів, він може оголосити про початок бойових дій з Україною, а може й про офіційне поглинання Донецька та Луганська Росією.

«Якщо дійде до вторгнення (російської армії - ред.), Українські війська зараз знаходяться на найкращих позиціях», - сказав під час слухань у Сенаті командувач американськими військами в Європі, генерал Тод Волтерс. Він відповідав на питання сенаторів «чи достатньо в українців зброї та чи вони належним чином навчені для того, щоб зупинити агресію». Однак він ухилився від відповіді на запитання, чи така атака вже неминуча. «Ми поділили поведінку Росії на чотири категорії, але я про це хотів би поговорити у закритій частині засідання», - пояснив генерал. «Я думаю, що так», - сказав він пізніше на питання, чи українська армія взагалі має шанс відбити російську атаку.

За даними США, Кремль зосередив найбільшу кількість військ біля кордонів України з моменту прямої агресії у 2014 році. Київ говорить про 40 тисяч російського війська вздовж східного кордону та ще 40 тисяч в Криму, причому постійно прибувають нові підрозділи. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу підтвердив, що до кордону України прибули дві армії та три повітряно-десантні частини.

Однак Вашингтон намагається налагодити переговори з Путіним. Президент Байден запропонував зустрітися з ним, спочатку в найближчі місяці, потім Білий дім сказав про найближчі тижні. Можливо, американці навіть зацікавлені в переговорах на кліматичному саміті наступного тижня.

Водночас США запровадили додаткові санкції проти Росії: за хакерські атаки на сервери уряду та за втручання у вибори 2020 року. Санкціями охоплено 22 компанії, а з посольства у Вашингтоні усунено десять російських дипломатів. Також було заборонено купувати російські державні облігації. З іншого боку, Туреччина заявила, що два американські військові кораблі в останній момент відмовились від перетину чорноморської протоки в бік України. Тепер, відповідно до міжнародного права, США можуть знову просити про можливість перетину протоки своїх кораблів лише через 15 днів».

Rzeczpospolita

Джерело Українська Служба Польського радіо