Ставлення до європейської інтеграції на Донбасі: міф про “проросійський” регіон

Ставлення до європейської інтеграції на Донбасі: міф про “проросійський” регіон

Дані про ставлення населення Донбасу до інтеграції із Заходом чи Сходом свідчать про вибір, який не розглядається як взаємовиключний.

Хоча найсхідніший регіон України, зараз зруйнований війною, заслужив репутацію одного з найбільш євроскептичних районів країни, його світогляд проти ЄС не слід сприймати як належне. Дані, зібрані Центром стійкого миру та демократичного розвитку (SeeD), свідчать про те, що за останні кілька років відбулися важливі зміни. На основі досліджень 2018 та 2019 років у цій статті зроблено два важливі висновки. Наприклад, стало зрозуміло, що частина жителів Донбасу не розглядає вибір між ЄС та Євразійським економічним союзом (ЄАЕС) як взаємовиключний. У той же час, дані показали, що прихильність до варіантів політики серед місцевого населення може різко змінитися за дуже короткий проміжок часу.

Традиційно українські соціологи поділяли респондентів на три групи: люди, які підтримують інтеграцію до ЄС, ті, хто підтримує тісну інтеграцію з Росією, та нейтральний табір. Ця третя група вважає, що Україна повинна бути самодостатньою та прокладати свій шлях самостійно. Незважаючи на це, дані SeeD продемонстрували, що ці категорії не взаємовиключні. Насправді є люди, які відкриті для вступу України до будь-якого союзу. Хоча ця група не дуже численна, її існування є важливим фактором, який слід враховувати при обговоренні курсу країни.

На основі їхньої підтримки членства в ЄС та ЄАЕС експерти Центру стійкого миру та демократичного розвитку згрупували респондентів у п’ять категорій. Це ті, хто підтримує приєднання до обох блоків, люди, які підтримують інтеграцію до ЄС, ті, хто підтримує вступ до ЄАЕС, респонденти, які не підтримують жодного союзу, й ті, хто відмовився відповідати на запитання.

Згідно з даними опитування, найбільшу групу становлять ті, хто підтримує ЄАЕС. Однак це лише 30% респондентів. Близько 22% опитаних підтримують європейську інтеграцію, і така ж кількість не підтримує членство України в жодній з організацій. Ті, хто підтримує приєднання до будь-якого блоку, представляють 11% респондентів. Нарешті, 16% не дали відповіді на ці запитання.

Що ми знаємо про людей, які належать до кожної групи? Загалом, жінки та люди похилого віку частіше підтримують ЄАЕС, молодші та заможніші люди, як правило, більш проєвропейські.

Окрім цього, дані опитування дають низку цікавих свідчень. Група "обох блоків" за низкою питань подібна до групи "ЄС". Наприклад, ці дві групи виявили найвищий рівень довіри до інститутів української держави (Президент, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, поліція тощо). Вони також почуваються найбільш захищеними особисто і вільніше висловлюють свої політичні переконання порівняно з іншими групами. Цікаво, що група "обох блоків" явно ближче до "лише ЄАЕС" та "жодних об'єднань", хоча і не ідентична їм за ставленням, коли йдеться про окуповані території Донбасу, які потенційно можуть отримати "особливий статус". У цьому дослідженні значення "особливого статусу" визначалося респондентом.

На відміну від них, група “лише ЄАЕС” має найнижчий рівень довіри до українських державних установ. Ці респонденти також мають найнижче відчуття особистої та політичної безпеки. Іншими словами, вони почуваються вразливими в межах української держави. Коли ця група людей опиниться в Україні, потрібно буде вирішити це питання. Інститути, які ця група вважає найбільш неблагонадійними, - це поліція, суди та Кабінет Міністрів.

Більше того, зовнішньополітичні уподобання населення регіону часто можуть змінюватися. Якщо порівняти дані опитувань 2018 та 2019 років, стає зрозуміло, що ставлення людей, як правило, змінюється з часом, і члени всіх груп можуть змінювати свої геополітичні уподобання. Це можуть бути навіть кардинальні зміни, як от стати прихильником ЄС або ЄАЕС після попередньої підтримки протилежного блоку.

Хоча важко повністю зрозуміти складні фактори, що лежать в основі результатів опитування, дані дають зрозуміти, що вподобання людей можуть змінюватися. Це також показує, що геополітичні уподобання населення є мінливими і залежать від обставин, а не від жорстких політичних переконань. Загалом підтримка ЄС зросла на 6,4% у 2019 році до загальної підтримки 36% респондентів. Одночасно підтримка ЄАЕС скоротилася на 4,9% до 44% загалом.

На практиці висновки свідчать про те, що повернення до більш проросійського світогляду в регіоні можливе. Однак, схоже, європейська інтеграція навряд чи стане проблемою, що розділяє місцеве населення на контрольованих територіях. 

Детальніший аналіз ставлення до європейської інтеграції серед населення Донецької та Луганської областей можна переглянути у документі “Європейський Донбас: як говорити про європейську інтеграцію в Донецькій та Луганській областях”. Це дослідження було проведене Центром “Нова Європа” за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Центру сталого миру та демократичного розвитку (SeeD).

Джерело: New Eastern Europe. Attitudes to European integration in Donbas: countering the myth of a ‘pro-Russian’ region

Автори: Kateryna Zarembo, Oksana Lemishka, Christoforos Pissarides, Alexander Guest 

Переклала Олеся Філоненко