На небі перед Різдвом зійде "Вифлеємська зірка"

На небі перед Різдвом зійде "Вифлеємська зірка"

Напередодні Різдва за григоріанським та новоюліанським календарями на небі у північній півкулі можна буде спостерігати дуже рідкісне астрономічне явище, яке нагадуватиме біблійну Вифлеємську зірку.

21 грудня, у день зимового сонцестояння, газові гіганти Юпітер і Сатурн опиняться поруч з точки зору земних спостерігачів (насправді їх так само розділятимуть мільйони кілометрів).

У нічному небі це буде виглядати як одна велика яскрава зірка, а явище буде видно з будь-якої точки нашої планети, пише NBC News.

В останній раз дві планети були так близько одна до одної в 1623 році, але, скоріш за все, тоді поспостерігати за явищем людям не вдалося. А ось в 1226 році зближення планет, скоріш за все, можна було побачити неозброєним оком. Наступне має відбутися через 60 років – у 2080-му, уточнює EarthSky.

Приблизно 2 тисячі років тому, на переконання науковців, найбільше зблизилися Венера і Юпітер, а цьогоріч зблизяться Юпітер і Сатурн.

Щоб побачити наближення планет, астрономи радять звернути увагу на схід Місяця. Дві планети будуть близькими до горизонту недалеко від місця, де сходитиме супутник землі.

За словами астрономів, розділяти планети будуть усього лише 0,1 градуса або 1/5 ширини Місяця.

Також у NASA наголошують, що ввечері з 15 по 18 грудня можна буде побачити, як Юпітер і Сатурн рухаються разом. Для цього потрібно звернути увагу на щораз більший півмісяць у західному небі через 45 хвилин після заходу сонця.

Низка експертів і журналістів називає цю подію "Вифлеємською зіркою", апелюючи до описаного в Біблії небесного світила, яке стало знаком народження Христа, а також вказівником для волхвів, які вирушили на поклін.

Вифлеємську зірку, що привела трьох мудреців до маленького Ісуса Христа, так описує Євангеліє: "Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули поклонитись Йому" (Мф. 2:1-2)

Церква вважає, що Вифлеємська зірка була не обов'язково природним астрономічним тілом, а скоріше чудесним явищем: виконавши своє призначення, вона потім зникла з неба, а коли волхви прийшли в Єрусалим, вона зникла, щоб її не міг побачити Ірод, потім знову повернувшись.

Отці церкви, зокрема Іоанн Дамаскін і Ориген, погодилися з тим, що ймовірно, це була комета: "вона швидше за все відноситься до тієї групи зірок, які з'являються час від часу і називаються хвостатими зірками або кометами … ми прочитали про комети, що вони з'являлися кілька разів перед щасливими подіями. Якщо при виникненні нових імперій та інших важливих подій на Землі з'являлися комети або інші подібні зірки, то чому ж дивуватися, що поява зірки супроводжувало народження немовляти, який повинен був здійснити перетворення в людському роді? " (Ориген).

Тертуліан і Мануїл I Комнін припустили, що це було поєднання планет.

Святий Іоанн Златоуст і Блаженний Феофілакт Болгарський вважали, що це божественна розумна сила з'явилася в образі зірки: "Чуючи про зірку, не думай, що вона була одна з видимих ​​нами: ні, то була божественна і ангельська сила, що з'явилася в образі зірки. Оскільки волхви займалися наукою про зірки, то Господь і привів їх цим, для них знайомим знаком, подібно як Петра рибаря, здивувавши безліччю риб, залучив до Христа. А що зірка була сила ангельська, видно з того, що вона яскраво світила вдень, йшла, коли йшли волхви, сяяла, коли не йшли вони: особливо ж з того, що вона йшла з півночі, де Персія, на південь, де Єрусалим: але зірки ніколи не ходять від півночі до півдня". (Феофілакт Болгарський)

Оскільки, згідно з Євангелієм, самі мешканці Юдеї не помітили жодного чудесного явища, існує думка, що перевагу варто віддати гіпотезі про з'єднання, а не про комету або спалах нової. Причина: в астрології такий аспект як з'єднання — це явище, для непосвячених не особливо примітне, але має велике значення для тих, хто здатний його витлумачити, якими були мудреці-волхви.

Вифлеємська зірка — неодмінний атрибут сцени «Поклоніння волхвів» як у живописі, так і в театральних постановках.

У релігійних містеріях показ Вифлеємської зірки був важливий: дослідники навіть вказують, що необхідність продемонструвати її рух по небосхилу призвела до винаходу деяких театральних механізмів.

Також Вифлеємська зірка стала традиційною прикрасою для новорічних дерев — саме її означає верхів'я-зірка на ялинці.

Науковими теоріями не виміряти величину ірраціональної віри людства в магію світла Різдвяної зірки.

Підготував Михайло Цвик