"Небесна гармонія" з Піднебесної вже - на орбіті

"Небесна гармонія" з Піднебесної вже - на орбіті

Сьогодні запустили основний модуль китайської космічної станції «Тяньхе» (у перекладі "Небесна гармонія" - Ред.) . Виведення на орбіту основного модуля є першим етапом створення орбітальної станції. Всього для завершення її будівництва буде потрібно 11 запусків і трохи більше року.

Китай у четвер, 29 квітня, запустив основний модуль для своєї першої постійної космічної станції, яка прийматиме астронавтів протягом тривалого часу.

Важка ракета-носій "Чанчжен-5В" успішно вивела на низьку навколоземну орбіту базовий модуль "Тяньхе" майбутньої китайської орбітальної станції, повідомило Китайське національне космічне управління (CNSA), передає China Radio .

Запуск ракети з базовим модулем станції здійснили з космодрому Веньчан на острові Хайнань в 11:25 за пекінським часом. Через приблизно сім хвилин модуль "Тяньхе" був виведений на орбіту.

Виведення на орбіту висотою 370 кілометрів основного модуля вагою 22,5 тонни з центром управління, житловим відсіком і шлюзом є першим етапом створення орбітальної станції. Всього для завершення її будівництва буде необхідно 11 запусків і трохи більше року.

Загальна вага станції після завершення її будівництва в 2022 році складе близько 100 тонн. Вона буде в кілька разів меншою за Міжнародну космічну станцію.

Китайська космічна станція буде здатна приймати трьох членів екіпажу. Космонавти житимуть на станції по півроку.

Нагадаємо, у грудні 2020 року китайський посадковий модуль зі злітним апаратом здійснив успішне примісячнення, пробурив ґрунт Місяця, витягнув зразки геологічної породи з глибини двох метрів, а потім за допомогою руки-маніпулятора зібрав також зразки ґрунту з поверхні природного супутника Землі. В рамках місії модуль зібрав близько двох кілограмів геологічної породи, яку згодом доставили на Землю для вивчення.