ATRофоване сумління української влади

ATRофоване сумління української влади

"Голос Криму має бути в ефірі!" під таким гаслом від початку тижня триває телемарафон "Save_ATR" на єдиному в Україні кримськотатарському телеканалі ATR. Українська влада вперто і вкрай цинічно "не чує" голос Криму і кримців.

Канал у вигнанні

Перша кнопка  Криму телеканал ATR, після окупації півострова Росією, з 2015 року веде мовлення з Києва. Новій окупаційній владі не вдалось працівників телеканалу ні підкупити, ні залякати, ні зламати. Тоді окупанти разом з кримськотатарським телеканалом ATR, закрили  радіостанції Meydan та "Лідер" телеканал Lâle, що входили до складу медіахолдингу ATR.

Телеканал став вигнанцем з рідного Криму. ATR з неймовірними зусиллями колективу вивіз на материкову Україну безцінний архів телеканалу. У ньому задокументована хронологія окупації, військові злочини "ввічливих зелених чоловічків", злочини окупаційної влади, хроніка життя кримців під окупацією. Цей архів сьогодні та в майбутньому слугуватиме доказовою базою в міжнародних судах проти РФ.

Телеканал-біженець, єдиний кримськотатарський мовник, у 2016 році отримав фінансування з держбюджету України.

ATR - це колектив, який озброєний нетерпимістю до російської пропаганди і брехні, сповнений рішучості боротись за відновлення територіальної цілісності України, за повернення Криму і повернення в український Крим. Він є голосом Криму, голосом для Криму, голосом кримців для України.

За даними ATR, його цільова аудиторія – понад 2,5 мільйона жителів тимчасово окупованого Криму, мешканці материкової частини України, численна кримськотатарська діаспора в Туреччині, Румунії, Литві та Польщі.

Двічі в одну річку увійдеш

Матеріально-технічна база телеканалу-біженця залишилась в окупованому  Криму. В Києві ATR орендує приміщення й обладнання, оплачує послуги операторів за супутникову трансляцію тощо.

У другій половині 2019 року ATR недоотримав від держави 15 мільйонів гривень, а в 2020 році фінансування з держбюджету заблокувало казначейство.

Це спричинило те, що ATR на 45 відсотків скоротив колектив, на 90% виробництво власних програм і припинив прямі ефіри. Телеканал був змушений оголосити про збір коштів.

Широкий суспільний резонанс, підтримка європейської спільноти не дозволила минулого року припинити роботу телеканалу. Бюрократичні перепони ніби здолали, і каналу  виділили гарантовані державою кошти.

Лютий 2021 року. Рівно через рік, телеканал знову залишився без фінансування. П'ятдесятьма мільйонами гривень влада почала жонглювати, як м'ячиками в цирку. Їх перекинули з одного міністерства до іншого, з державної субсидії вони перетворились на кошти "за послуги", які розігруватимуть між кількома телеканалами. Лоти, конкурси та інша "еквілібристика" позбавили телеканал гарантованої фінансової підтримки.

"Ні в якому конкурсі на розподіл призначених Телеканалу грошей ATR брати участь не буде", -  заявив Віце-президент Всесвітнього Конгресу кримських татар та Генеральний директор Телеканалу ATR Ленур Іслямов.

До слова, власника телеканалу ATR Ленура Іслямова "Верховний суд" в окупованому Криму засудив  до 19 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Його переслідують в Криму з 2015 року, тодішній «прокурор» Криму Поклонська звинуватила його у диверсії і в 2016-му році Іслямова оголошено у федеральний розшук.

Працівників телеканалу також переслідує влада окупантів, вони не можуть відвідати родину в Криму, бо гарантовано потраплять за ґрати.


Ціна питання

Якщо йдеться про матеріальне, то ціна питання - 50 млн. грн. Це смішна сума для держави, яка ставить собі за мету підтримувати зв'язок зі своїми людьми в окупації.

Для порівняння, у 2020-му витрати на Офіс президента сягнули 912,4 млн. грн. На телеканал "ДОМ", який створений для мовлення на окупованих територіях, що поширює російськомовний розважальний контент, в бюджеті заклали 300 млн. грн. А для політичного ATR, найавторитетнішого серед кримців телеканалу, фінансів нема.

Кошти "зникли" в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Міністерство постановило "підтримати" кримськотатарського мовника, розігравши його долю в лотерею, розділивши кошти на якісь лоти та розіграти між іншими ЗМІ.


«Ми пропонуємо розподілити ресурси на кілька лотів...Станом на сьогодні до міністерства надійшли звернення про допомогу від 14 мовників, усі вони потребують підтримки. Зараз ми змушені розпочати цю роботу у межах коштів, які передбачені у законі про державний бюджет на 2021 рік», — заявив заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ України Ігор Яременко.

На якій підставі єдиний кримськотатарський мовник повинен конкурувати за гроші, які йому були виділені з бюджету, незрозуміло. Так комусь захотілось. І моментально вигулькнули 14 претедентів, готових взяти участь у розподілі грошей Телеканалу ATR.

Такі азартні ігри дуже небезпечні. Це системне нищення Телеканалу, який є водночас і розвідником, і бомбардувальником, і винищувачем в театрі бойових дій на інформаційній війні.


На кону - Крим

Ми знову ганьбимося перед кримськими татарами і цілим світом.

"Україна показує своє справжнє обличчя, блокуючи фінансування ATR", - вважають ветерани кримськотатарського руху.

Для багатьох внутрішньо переміщених кримських татар ATR - це місточок, що зв'язує їх з рідним домом, рідною мовою, культурою, святами, звичаями і традиціями.

Журналісти в кожному ефірі висловлюють своє обурення діями української влади. Вони риторично запитують: як можна говорити про повернення Криму і водночас відбирати його голос?

Кримські татари, глядачі ATR,  плачучи телефонують в телеефір з проханням не припиняти роботу.

“Пане Резніков, чи розумієте ви, що позбавляєте людей єдиного каналу зв’язку з майбутнім, з надією? Ми Телеканал, який дає надію на українське майбутнє Криму, на звільнення від російських окупантів. ... Ми зробимо все, щоб наш глядач не плакав. Я забороняю вам доводити до сліз кримських татар!” - сказав в ефірі Айдер Муждабаєв, ведучий Телеканалу ATR.

Так, Телеканал ATR підтримали багато українців, яким болить за Крим, які солідарні з кримськими татарами у прагненні деокупувати півострів і допомогти кримським татарам повернутись на рідну землю. Правда, втіхи мало.

Цю владу обрали ми! І ми всі несемо відповідальність за недружній жест до кримських татар. До наших найперших союзників і соратників у боротьбі за Крим, бо вони найбільше зацікавлені в його поверненні.

Ситуація з припиненням фінансування кримськотатарського мовника в Україні стане невичерпним джерелом для російських пропагандистів, які неодмінно з неї скористаються. Так, ми ллємо воду на млин ворога, який розкрутить маховик пропаганди і переконуватиме кримських татар на півострові у тому, що Україна від них відвернулась.

Голос Криму має бути в ефірі! Це питання честі і справедливості.

АТRофоване сумління влади і "зелені чоловічки"

"Якби я тоді був президентом, ми б там всі вмерли в Криму, але ми б туди "зелених чоловічків" не пустили", - заявив Зеленський в інтерв'ю програмі "Axios" на платформі HBO.

Готовий полягти на кримському фронті, Зеленський, як колишній багатолітній працівник телебачення, орієнтується в питанні матеріального забезпечення для повноцінного функціонування телеканалу. Це чи не єдине питання, в якому він може мати особисту фахову думку.

Чому кримськотатарський мовник має з надривом в голосі пояснювати очевидні речі владі Зеленського?

Звісно, кримські татари звернуться по фінансову допомогу до Європи і США, бо для них - це питання життя і виживання в умовах окупації. Не маю жодних сумнівів, що вони її отримають.

Але це не зніме питань до української влади, її політичної волі, декларованих і реальних вчинків на шляху до повернення Криму.  Коли влада Зеленського за своєю суттю ототожнюється зі "зеленими чоловічками" в Криму. Ворог закрив Телеканал ATR в Криму, агенти ворога намагаються те саме зробити в Україні.

Крим - це Україна. І голос Криму буде в ефірі!

 

Анастасія Коник